Andreas Alberg (15) fra Oslo katedralskole vant Abelkonkurransen

wave imagewave image

 

Foto av Andreas Alberg, vinner av Abelkonkurransen 2019.

Click here for English version

Statssekretær Rikke Høistad Sjøberg i Kunnskapsdepartementet delte ut førstepremien. 

 - Vi må løfte frem realfagstalentene, og Abelkonkurransen er en flott arena for det. Både Norge og verden trenger realfagstalenter for å løse de største utfordringene vi står overfor som klimakrise, matmangel og pandemier, sier Sjøberg.  

Mattetalentet Andreas Alberg utkonkurrerte mer enn 3400 deltagere fra de innledende rundene, og 24 andre finalister før han gikk av med seieren i den gjeveste realfagskonkurransen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge. Alberg vant 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Bath, England den 15. - 22. Juli 2019.

 - Laginnsatsen var veldig god i år, det var jo bare to poeng som skilte oss tre i toppen. Resultatet er noe av det sterkeste i finalen noen sinne, nå har jeg tro på at vi skal greie å hevde oss i OL, sier vinner Andreas Alberg, som også vant Abelkonkurransen i fjor.

- Jeg håper Abelkonkurransen inspirerer disse matematikktalentene, og at de beholder gnisten og gleden for matematikken videre, sier Sjøberg. 
Andreplassen gikk til Erik Mingjun Ma fra Trondheim katedralskole, og Thomas Thrane fra samme skole fikk tredjeplassen. Fjerdeplassen gikk til Erik Mjaanes fra Oslo International School, femteplassen til Olav Hellebust Haaland fra Fagerlia videregående skole og sjetteplassen til Jon-Magnus Rosenblad fra Valler videregående skole.

Se alle resultatene

PGS Utfordrerprisen gikk til den unge lovende Zejia He fra Oslo International School. Hennes lave alder og solide resultater gjør at hun er en kandidat som har potensialet og kunnskapen til å vinne Abelkonkurransen om noen år.  

- Abelkonkurransen er en viktig arena hvor vi kan feire og synliggjøre dyktige talenter i matematikk. De har evnen til å tenke abstrakt, evnen til å se sammenhenger og evnen til å få innsikt i komplekse problemer. Disse talentene er framtida, og har et svært godt utgangspunkt til å bidra med kunnskap for en bedre verden, sier Einar Rønquist, leder ved institutt for matematiske fag, NTNU.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, inviterer samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass ved å bruke seismikkdata. 

- Realfagskompetanse er svært viktig for vår virksomhet, og vi tror det kommer til å bli enda viktigere i lys av digitaliseringsbølgen som slår innover oss. Vi mener det er nyttig å støtte opp om fremtidige realfagshelter ved å sponse Abelkonkurransen, både for å vise dem mulighetene som finnes i arbeidsmarkedet og for å vise vårt samfunnsansvar. Vi ønsker de norske deltagerne lykke til i matematikk-olympiaden, sier Rune Olav Pedersen, konsernsjef i PGS.

Abelkonkurransen eies av Norsk matematisk forening. NTNU har det faglige og administrative ansvaret, og arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Det Norske Videnkaps-Akademi og Forskningsrådet.

For mer informasjon: 

Bård Stenberg, kommunikasjonsdirektør PGS, tlf. 992 45 235
Beate Horg, Kommunikasjonsansavarlig Matematikksenteret, NTNU tlf. 412 11 821

Contact Corporate Communications

If you have questions related to our business, send us an email request or call Bård Stenberg VP IR & Corporate Communications: +47 992 45 235