Andreas Alberg of Fagerborg Junior High in Oslo wins the Niels Henrik Abel Mathematics Competition

wave imagewave image
The Minister for Education and Integration Jan Tore Sanner handed over the prize. 

NTNU, Trondheim, 6. mars 2018

Mattetalentet Andreas Alberg som går i 10. klasse på Fagerborg skole i Oslo utkonkurrerte mer enn 4.300 deltagere fra de innledende rundene, og 25 andre finalister før han gikk av med seieren i den gjeveste realfagskonkurransen for elever på ungdoms- og videregående skoler i Norge. Førstepremien er 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Cluj-Napoca, Romania fra den 7. til den 14. juli.

- Jeg er veldig fornøyd med å vinne Abelkonkurransen, sier Andreas Alberg. - Jeg bruker mye tid på matematikk fordi jeg synes det er morsomt. Jeg deltok i matematikkolympiaden i fjor og ser frem til å representere Norge i matematikkolympiaden i år også.

Andreplassen gikk til Bjørnar Gullikstad Hem fra Nadderud videregående skole, og Erik Ma fra Trondheim katedralskole fikk tredjeplassen. Fjerdeplassen ble delt mellom Luca Marino fra St.Paul's School og Phillip Bergh Sveen fra Nydalen videregående skole. Sigvart Brendberg fra Kristen vgs Trøndelag fikk sjetteplassen.

PGS Utfordrerprisen gikk til den unge lovende Erik Mjaanes fra Oslo International School. Hans lave alder og solide resultater gjør at PGS har tro på at Erik er en kandidat som har potensialet og kunnskapen til å vinne Abelkonkurransen om noen år.  

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner delte ut priser og poengterte at vi må bli flinkere til å feire realfagshelter:

- Vi har nettopp lagt bak oss et OL der Norge stakk av med rekordmange medaljer. Det er bra at vi feirer våre idrettshelter, men hvorfor skal vi ikke juble for akademiske prestasjoner også? Alle finalistene i Abel konkurransen har brukt tid og krefter på å bli mattesmarte og de bør være stolte over resultatene de har oppnådd i denne konkurransen, sier Jan Tore Sanner.

Abelkonkurransens hovedsponsor, seismikkselskapet PGS, inviterer samtlige finalister til å besøke selskapets hovedkontor i Oslo i forbindelse med utdelingen av årets Abelpris i matematikk. Målet er å gi elevene et innblikk i hvordan PGS bruker matematikk i praksis for å kartlegge geologien under havbunnen og tilrettelegge for at oljeselskapene enklere skal finne olje og gass ved å bruke seismikkdata.

- PGS er sponsor av Abelkonkurransen, fordi gode matematikkunnskaper er svært viktig for vår virksomhet og vi ønsker å vise unge lovende realfagshelter at deres kunnskaper åpner store muligheter for dem selv og for videreutvikling av vår industri. Vi mener det er viktig å feire mattetalenter på lik linje med idrettsstjerner, og ønsker deltagerne lykke til i matematikkolympiaden, sier Rune Olav Pedersen, konsernsjef i PGS.

Abelkonkurransen arrangeres av Norsk matematisk forening, og har vært arrangert i over 30 år. Arrangementet støttes av seismikkselskapet PGS, Norsk Videnkaps-Akademi, Forskningsrådet, NTNU og Norsk matematisk forening.

 

For mer informasjon:
  • Kristian Seip, nestleder Norsk Matematisk Forening, tlf: 911 29 136
  • Bård Stenberg, kommunikasjonsdirektør i PGS: 992 45 235

Contact Corporate Communications

If you have questions related to our business, send us an email request or call Bård Stenberg VP IR & Corporate Communications: +47 992 45 235